Pascha waniliowo-czekoladowa z bakaliami

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja propozycja na świąteczny deser.

b

Składniki

Składniki:
Pascha:
1 kg twarogu mielonego,
100 g białej czekolady,
garść orzechów ( laskowe, włoskie, nerkowca) + migdały,
kilka płatków migdałowych,
kilka rodzynek,
laska wanilii,
6-7 łyżek cukru pudru ( ja dałam waniliowy),
6-7 łyżeczek żelatyny,
2-3 łyżki mleka,
trochę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny ( u mnie ok 50 ml),
Polewa:
100 g czekolady (mleczna lub gorzka),
2-3 łyżki mleka,
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
trochę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny( u mnie ok 50 ml),

Sposób przygotowania przepisu:

Pascha waniliowo-czekoladowa z bakaliami

  • 1. Pascha:
    Orzechy i migdały drobno kroimy ( możemy też zmiksował trochę na małych obrotach w blenderze).
    Do twarogu dodajemy zmielone orzechy z migdałami, kilka płatków migdałowych i rodzynki.
    Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy ziarenka, dajemy do sera.
    Białą czekoladę rozpuszczamy za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy i dodajemy do sera. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy jeszcze ją posłodzić.
    Miskę wykradamy folią aluminiowa lub spożywczą i wykładamy powstała masę serową. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy.
    Polewa:
    Polewę również przygotowujemy za pomocą „kąpieli wodnej”z dodatkiem mleka.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, lekko studzimy i wylewamy na wyciągniętą z formy paschę. Dekorujemy według uznania. Smacznego !

Porady

Rozpuszczanie czekolady za pomocą „kąpieli wodnej”to bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Potrzebne nam 2 miski metalowe lub garnki. Do jednego wlewamy wodę i zagotowujemy, na wierzch kładziemy drugą.
Do drugiej miski (garnka) wkładamy połamana czekoladę, mleko, podgrzewamy powoli, na niewielkim
ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając.

Do masy możemy dodać również aromat waniliowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Pascha czekoladowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Pascha czekoladowa

Spośród wielkanocnych słodkości...

Tort czekoladowy z bakaliami

Dodane przez: AnetaJ

Tort czekoladowy z bakaliami

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy....

Batony.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowe batoniki z bakaliami

A może zamiast ciasta na świąteczny...

Pascha waniliowa

Dodane przez: kabamaiga

Pascha waniliowa

Wielkanocny deser

Sernik waniliowy z bakaliami

Dodane przez: goshia

Sernik waniliowy z bakaliami

Pyszny i słodki, idealny do kawy...

Pralinki czekoladowo - owsiane z bakaliami

Dodane przez: Futka

Pralinki czekoladowo - owsiane z bakaliami

Uwielbiam domowe słodycze, szczególnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE