Pascha waniliowo-czekoladowa z bakaliami

0 (0 ocen)

Moja propozycja na świąteczny deser.

Składniki:

  • Składniki:
    Pascha:
    1 kg twarogu mielonego,
    100 g białej czekolady,
    garść orzechów ( laskowe, włoskie, nerkowca) + migdały,
    kilka płatków migdałowych,
    kilka rodzynek,
    laska wanilii,
    6-7 łyżek cukru pudru ( ja dałam waniliowy),
    6-7 łyżeczek żelatyny,
    2-3 łyżki mleka,
    trochę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny ( u mnie ok 50 ml),
    Polewa:
    100 g czekolady (mleczna lub gorzka),
    2-3 łyżki mleka,
    2 płaskie łyżeczki żelatyny,
    trochę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny( u mnie ok 50 ml),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pascha waniliowo-czekoladowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pascha:
    Orzechy i migdały drobno kroimy ( możemy też zmiksował trochę na małych obrotach w blenderze).
    Do twarogu dodajemy zmielone orzechy z migdałami, kilka płatków migdałowych i rodzynki.
    Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy ziarenka, dajemy do sera.
    Białą czekoladę rozpuszczamy za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy i dodajemy do sera. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy jeszcze ją posłodzić.
    Miskę wykradamy folią aluminiowa lub spożywczą i wykładamy powstała masę serową. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy.
    Polewa:
    Polewę również przygotowujemy za pomocą „kąpieli wodnej”z dodatkiem mleka.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, lekko studzimy i wylewamy na wyciągniętą z formy paschę. Dekorujemy według uznania. Smacznego !

Porady

Rozpuszczanie czekolady za pomocą „kąpieli wodnej”to bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Potrzebne nam 2 miski metalowe lub garnki. Do jednego wlewamy wodę i zagotowujemy, na wierzch kładziemy drugą. Do drugiej miski (garnka) wkładamy połamana czekoladę, mleko, podgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Do masy możemy dodać również aromat waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować