Pascha staciatella z ricottą

  • wyświetlono: 737 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, więc czas na znalezienie inspiracji na świąteczny deser! Bez paschy nie może się oczywiście obejść:). Dziś polecam deser ten wykonany na bazie sera ricotta. Do tego migdałowo- czekoladowe nadzienie i mamy pyszne połączenie.

Jaga85

Składniki

Składniki podstawowe:
• 500 gram sera ricotta,
• 0,5- ¾ szklanki mąki migdałowej,
• 100 gram gorzkiej czekolady do środka,
• 50 gram mlecznej czekolady do dekoracji,
Składnik dodatkowy:
• 0,5 l śmietanki 30%
Składniki robocze:
• 7 łyżeczek żelatyny do spojenia paschy,
• 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
• Cukier puder do smaku (ok 3 łyżki),
Dekoracja:
• Płatki migdałowe do dekoracji,
• Kolorowe kulki do dekoracji,
• Zielone owoce kandyzowane do dekoracji

PRZEPIS WŁAŚCIWY:
Pascha:
• 0,5 kg sera ricotta,
• 0,5 litry śmietanki 30%,
• 100 gram gorzkiej czekolady,
• Ok 0,5 -3/4 szklanki mąki migdałowej,
• Ok 3 łyżki cukru pudru do smaku,
• 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
• 7 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
• 50 gram mlecznej czekolady do dekoracji,
• Płatki migdałowe do dekoracji,
• Kolorowe kulki do dekoracji,
• Zielone owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pascha staciatella z ricottą

  • przygotowana forma1. PASCHA: Dowolną formę wykładamy zwilżoną gazą.
  • starta czekolada2. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie
  • ubijanie śmietanki3. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • przed dodaniem żelatyny4. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder do smaku. Po dokładnym zmiksowaniu do masy wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • dodanie mąki migdałowej i czekolady5. Na koniec masę serową łączymy z mąką migdałową oraz czekoladą.
  • przełożenie do formy6. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy. Naczynie delikatnie uderzamy o blat stołu, by masa dokładnie dodarła do każdego miejsca. Tak przygotowaną paschę schładzamy, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia paschę wyjmujemy i usuwamy z niej delikatnie gazę.
    Nasz wielkanocny deser dowolnie dekorujemy. Ja górę oblałam mleczną czekoladą. Płatkami migdałowymi wykonałam kwiatuszki oraz przyozdobiłam nimi wierzch paschy. Z pokrojonych kandyzowanych owoców zrobiłam dołem trawę. Z kolorowych kulek wykonałam środki kwiatuszków migdałowych oraz kilka drobnych kwiatuszków na górze deseru. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocricottasmietankaPaschakreatywne_gotowanie13

Komentarze

Podobne przepisy

Pascha z wiśniami i bakaliami

Dodane przez: jacekwkuchni

Pascha z wiśniami i bakaliami

Postawiłem na klasyczne bakalie...

Sernik z ricottą

Dodane przez: dorota w

Sernik z ricottą

Kolejny sernik, tym razem z ricottą....

 KROSTATA Z RICOTTĄ (SERNIK Z RICOTTĄ na KRUCHYM SPODZIE)

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

KROSTATA Z RICOTTĄ (SERNIK Z RICOTTĄ na KRUCHYM...

Krostata to klasyczne włoskie ciasto...

image-1pl5vld

Dodane przez: Nemi-Habibi

Pascha z bakaliami

Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym...

Gofry z ricottą

Dodane przez: Alex M

Gofry z ricottą

Sycące pyszne gofry z ukrytą w...

Brzoskwinie zapiekane z ricottą

Dodane przez: beetle

Brzoskwinie zapiekane z ricottą

Bardzo prosty i szybki, jesienny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE