Pascha rodzynkowa w wersji light

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smakuje jak tradycyjna i zachwyca jak tradycyjna, ale jest nieco lżejsza, bo brak w niej nadmiaru cukru i żółtek. Najlepiej przygotować ją w sobotnie popołudnie, obciążyć deseczką i pozostawić w lodówce na całą noc. W niedzielę Wielkanocną zachwyci nas swoim mono rodzynkowym smakiem. Pychota!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Na 1 dużą lub 2 mniejsze paschy:
- 0,5 kg twarogu (z kostki),
- 1 żółtko,
- łyżka masła,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- łyżka likieru pomarańczowego,
- 2-3 łyżki gorącej wody.

Sposób przygotowania przepisu:

Pascha rodzynkowa w wersji light

  • 1. Twaróg dwukrotnie mielimy. Rodzynki płuczemy, osączamy.
    Likier pomarańczowy mieszamy z wodą, zalewamy rodzynki i odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Masło ucieramy z zmielonym twarogiem i masą żółtkową.
    Dodajemy lekko odciśnięte rodzynki i kandyzowaną skórę pomarańczową, dokładanie łączymy.
  • 3. Formę do paschy, sitko lub czystą, glinianą doniczkę z otworami, wykładamy podwójnie złożoną gazą, nakładamy masę serową, dokładnie ubijamy, brzegi gazy zawijamy do góry.
    Ustawiamy na talerzy i obciążamy od góry, np. deseczką, by serwatka mogła wypływać.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (kilka godzin, a najlepiej całą noc).
    Wyjmujemy na talerz, dekorujemy według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcitwarógsernikrodzynkiWielkanocświętabiały serskórka pomarańczowalekki deserlikier pomarańczowyPaschawielkanocny deserpascha rodzynkowapascha w wersji lightdietetyczna paschapascha z likieremdeser z seraświąteczny deser

Komentarze

Podobne przepisy

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light

Dodane przez: monikaT83

White-red-pink- sernik na zimno w wersji...

Leciutki, piankowy i delikatny...

BANANOWA FINEZJA CZYLI TORCIK Z BANANOWYM KREMEM BUDYNIOWYM W WERSJI LIGHT

Dodane przez: monikaT83

BANANOWA FINEZJA CZYLI TORCIK Z BANANOWYM...

Torcik jest lekki a przy tym taki...

Babeczki z borówkami w wersji light

Dodane przez: Mienta

Babeczki z borówkami w wersji light

Propozycja dla osób na diecie ale...

MASA MAKOWA WERSJA LIGHT

Dodane przez: monikaT83

MASA MAKOWA WERSJA LIGHT

zapraszam na masę makową z mniejszą...

pączki z piekarnika

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pączki light - pieczone w piekarniku

Zdecydowałam się na pączki "mniejsze...

Pascha w pucharkach

Dodane przez: Cukiereczek

Pascha w pucharkach

Wielkanocną paschę podałam w bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE