Pascha cytrynowo-pistacjowa

0 (0 ocen)

Pascha z sera przygotowanego w domu z dodatkiem orzeźwiającej cytryny i pistacjowych orzechów w optymistycznym kolorze.

Składniki:

  • * 1l świeżego mleka 3,2% (nie UHT)
    * 1 laska wanilii
    * 5 jajek
    * 1/2 l kwaśnej śmietany 36%

    * 200g miękkiego masła
    * 1/2 szkl. drobnego cukru

    * skórka starta z 2 cytryn
    * 50g posiekanych pistacji
    * 50g rodzynek (namoczonych w alkoholu - wódka, brandy, rum...)
    * 3-4 łyżki soku z cytryny

    * pistacje, skórka otarta z cytryny, płatki migdałów - do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha cytrynowo-pistacjowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dobrze rozmieszać ze śmietaną w większym garnku. Osobno zagotować mleko z wanilią (laskę wanilii rozciąć i wyskrobać ziarenka). Wrzące mleko wlać do jajek i śmietany. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając. Gdy oddzieli się serwatka, przelać na gęste sito i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
  • 2. Miękkie masło utrzeć mikserem. Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera. Gdy masa będzie gładka, dodać skórkę z cytryny, pistacje, rodzynki (razem z alkoholem) i sok z cytryny. Całość wymieszać.
  • 3. Doniczkę z otworem w dnie wyłożyć podwójną warstwą gazy, przełożyć masę, górę gazy zakręcić i odstawić do lodówki na całą noc.
  • 4. Paschę przełożyć na talerz i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować