Pascha cytrynowo-pistacjowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka dobrze rozmieszać ze śmietaną w większym garnku. Osobno zagotować mleko z wanilią (laskę wanilii rozciąć i wyskrobać ziarenka). Wrzące mleko wlać do jajek i śmietany. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając. Gdy oddzieli się serwatka, przelać na gęste sito i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
2.Miękkie masło utrzeć mikserem. Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera. Gdy masa będzie gładka, dodać skórkę z cytryny, pistacje, rodzynki (razem z alkoholem) i sok z cytryny. Całość wymieszać.
3.Doniczkę z otworem w dnie wyłożyć podwójną warstwą gazy, przełożyć masę, górę gazy zakręcić i odstawić do lodówki na całą noc.
4.Paschę przełożyć na talerz i dowolnie udekorować.
Komentarze