Pascha

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 17 lat. Uczę się w technikum hotelarskim. Chętnie pomagam mamie w przygotowaniu słodkości.

Składniki:

  • ● 2 l mleka
    ● 1 l śmietany 18-proc.
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 6 żółtek
    ● op. cukru waniliowego
    ● 25 dag masła
    ● paczka biszkoptów
    ● 2 łyżki kakao
    ● galaretka
    ● 10 dag suszonych śliwek
    ● 10 dag suszonych moreli
    ● 10 dag rodzynek
    ● skórka z pomarańczy

Pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalewamy ciepłą wodą. Galaretkę rozpuszczamy
    w 250 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Mleko,
    śmietanę, żółtka i cukier puder gotujemy, mieszając, aż
    zrobi się ser. Studzimy i przecedzamy. Ser ucieramy
    z masłem i cukrem waniliowym. Dzielimy na 3 części. Do
    1. wsypujemy 3/4
    bakalii, do 2. – kakao,
    do 3. – pokrojoną
    galaretkę.
  • 2. W naczyniu
    układamy: biszkopty,
    masę z bakaliami,
    masę kakaową
    i z galaretką.
    Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy