Smak tej paschy jest niepowtarzalny. Przyrządzam ją bez sera, tzn. sama robię ser, nie kupuję. Deser zawsze się udaje. Wystarczą tylko kandyzowane owoce i gotowe! Zamiast całych jajek można dać same żółtka.
Składniki:
1 l mleka 3,2%
250 ml śmietany 18%
3 jajka
10 dag masła
10 dag cukru
rodzynki
owoce kandyzowane
cukier waniliowy
1.Mleko walać do garnka, dodać cukry, jajka i śmietanę. Gotować na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając, aż wytrąci się ser. Następnie zbieramy go łyżką cedzakową i odcedzamy na sicie. Odstawiamy do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, dodając stopniowo ser. Dodać rodzynki i owoce kandyzowane, wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy i wstawić do lodówki, aby stężała. Przed podaniem wytrzepujemy z miski na talerz i dekorujemy.
Komentarze