Pascha

0 (0 ocen)

Smak tej paschy jest niepowtarzalny. Przyrządzam ją bez sera, tzn. sama robię ser, nie kupuję. Deser zawsze się udaje. Wystarczą tylko kandyzowane owoce i gotowe! Zamiast całych jajek można dać same żółtka.

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%
    250 ml śmietany 18%
    3 jajka
    10 dag masła
    10 dag cukru
    rodzynki
    owoce kandyzowane
    cukier waniliowy

Pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko walać do garnka, dodać cukry, jajka i śmietanę. Gotować na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając, aż wytrąci się ser. Następnie zbieramy go łyżką cedzakową i odcedzamy na sicie. Odstawiamy do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, dodając stopniowo ser. Dodać rodzynki i owoce kandyzowane, wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy i wstawić do lodówki, aby stężała. Przed podaniem wytrzepujemy z miski na talerz i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy