Pyszne paszteciki z drożdżowego ciasta, nadziane grzybkami leśnymi podsmażonymi na cebulce, parówkami i żółtym serem. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym, chrzanowym lub barszczykiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
na około 25 sztuk:
na ciasto:
600 g mąki
półtorej szklanki wody
40 g drożdży
1 mała łyżeczka soli
jajko do posmarowania
kminek
czarnuszka
na nadzienie:
13 parówek
500 g leśnych grzybów
200 g startego żółtego sera
łyża oleju
sól
pieprz
czosnek
Paszteciki z grzybami i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w części letniej wody. Mąkę połączyć z drożdżowym roztworem, solą i resztą wody. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty.
2.Grzyby podsmażyć na cebulce, doprawić do smaku i zmielić.
3.Nakładać grzyby, ser i połówki parówek. Zwijać w rulon. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.
Komentarze