paszteciki z grzybami i parówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne paszteciki z drożdżowego ciasta, nadziane grzybkami leśnymi podsmażonymi na cebulce, parówkami i żółtym serem. Moim zdaniem najlepsze z sosem czosnkowym, chrzanowym lub barszczykiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na około 25 sztuk:
    na ciasto:
    600 g mąki
    półtorej szklanki wody
    40 g drożdży
    1 mała łyżeczka soli
    jajko do posmarowania
    kminek
    czarnuszka

    na nadzienie:
    13 parówek
    500 g leśnych grzybów
    200 g startego żółtego sera
    łyża oleju
    sól
    pieprz
    czosnek

Paszteciki z grzybami i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w części letniej wody. Mąkę połączyć z drożdżowym roztworem, solą i resztą wody. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty.
  • 2. Grzyby podsmażyć na cebulce, doprawić do smaku i zmielić.
  • 3. Nakładać grzyby, ser i połówki parówek. Zwijać w rulon. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.

Porady

najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy