Parzybroda z młodą kapustą

4.5 (182 ocen)

  • 35 min

Pyszne danie jednogarnkowe, bardzo pożywne i rozgrzewające.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 kilogram wczesnych ziemniaków
    2 chude kiełbasy
    300 g wędzonego boczku
    1,5 litra rosołu
    pęczek lubczyku
    2 czerwone cebule
    pół łyżeczki kminku
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku

    + ew. śmietana 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Parzybroda z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz kiełbasę w półplasterkach. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę oraz starte ząbki czosnku. Jak cebula się zeszkli, wszystko przekładamy do garnka o grubym dnie.

    Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy w długie paski (można nawet zostawić głąb, z młodej kapusty jest smaczny i miękki), dodajemy ją do mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Chwilę przesmażamy, następnie zalewamy rosołem i dusimy przez piętnaście - dwadzieścia minut. Kminek rozcieramy w moździerzu z solą i pieprzem, doprawiamy parzybrodę, dodajemy posiekany lubczyk.

    Podajemy na gorąco i lekko (acz przyjemnie! :)) parzymy sobie brodę!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować