Parzybroda

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa ze słodkiej kapusty

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 nieduża główka młodej kapusty
    - 2 średnie marchewki
    - 1 mała pietruszka
    - kawałek selera
    - 1 mała cebula
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 łyżeczki czarnego, grubo mielonego pieprzu
    - 1 listek laurowy
    - 2 łyżki posiaknego koperku
    - 5-6 ziaren czarnego pieprzu
    - 1,5 l bulionu albo wody

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę albo bulion, wsypać 1 łyżeczkę soli (jeśli używamy bulionu to już nie solimy), wrzucić liść laurowy, ziarna pieprzu i połowę pieprzu mielonego. Warzywa opłukać, obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę w plasterki, a seler i pietruszkę zostawić w całości. Kapustę poszatkować.
    Gdy woda/bulion zacznie wrzeć, wrzucić pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pietruszkę. Gotować 10 – 15 minut. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Gotować bez przykrycia około 20 minut, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
    Pod koniec wsypać koperek, resztę mielonego pieprzu i doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy