Parzybroda

0 (0 ocen)

Zupa na pochmurne dni, bardzo aromatyczna i sycąca.

Składniki:

  • - cebula
    - 2 litry bulionu warzywnego
    - 2-3 małe marchewki
    - 3 ziemniaki
    - pietruszka
    - por
    - 1/3 selera
    - pół główki kapusty
    - kiełbasa (1-2 kawałki)
    - 3 łyżki przecieru pomidorowego
    - sól
    - pieprz czarny
    - kminek
    - 3 ziarna ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - łyżka oleju

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy z przecierem. Podajemy posypaną koperkiem.

Porady

Parzybroda doskonale smakuje również z osobno ugotowanymi ziemniakami. Dodajemy wtedy do zupy całą główkę kapusty, a ugotowane osobno ziemniaki okraszamy skwarkami lub podajemy z masłem i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy