Parzybroda

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna zupa, prawie jak Eintopf :) bardzo sycąca, rozgrzewająca, a przy tym niedroga, prosta i niezwykle smaczna :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300 gram wieprzowiny ( u mnie łopatka)
    200 gram wędzonej kiełbaski, może tez być surowa
    5 średnich ziemniaków
    około 800 gram białej kapusty
    1 średnia cebula
    2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 liść laurowy
    sól, pieprz

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zbieramy powstałe szumy. Dodajemy liść laurowy, gotujemy około 25 minut, uzupełniając wodę.
    Ziemniaki pokroić w większą kostkę, kapustę grubo poszatkować, następnie wrzucić warzywa do gotującego się mięsa, gotować przez kolejne 20 minut.

    Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w talarki, przesmażyć na patelni, wrzucić do zupy, chwilkę (5 min) razem pogotować, doprawić, posypać natką pietruszki.

Porady

zamiast wieprzowiny możemy użyć surowego chudego boczku, przedtem go wysmażając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy