" Paruchy / kluski na parze z gulaszem "

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne , babcine paruchy z gorącym sosem gulaszowym.

  • 60 min

Składniki:

  • - drożdże świeże - 50 g
    - mąka pszenna - 500 g
    - ciepłe mleko - 3/4 szklanki
    - jajk0 - 2 szt
    - cukier - 1 łyżeczka
    - sól - 1 szczypta
    - roztopione masło - 50 g
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski na parze

" paruchy / kluski na parze z gulaszem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paruchy 1. Do miski kruszymy drożdże.

    Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.

    Dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.

    Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.

    Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.

    Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto.

    Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

    Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
    ( wyjdzie ok. 13-15 szt ).

    Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.

    Do dużego garnka nalewamy wodę.

    Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!

    Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.

    Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut

    Przekładamy delikatnie na talerz.

    Polewamy gorącym sosem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować