Paruchy czyli pampuchy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i dodać 2 łyżki mąki pszennej. Zostawić na 15 minut aby zaczęło pracować. Po tym czasie dołożyć resztę składników. Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Zostawić do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie rozwałkować na grubość 3 cm. Wyciąć kółka za pomocą szklanki, włożyć kawałek obranego jabłka lub łyżeczkę powideł, zlepić jak pierogi, formując okrągłą bułeczkę. Zostawić do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotować wodę, zamocować na nim gazę lub tetrową pieluchę i ułożyć w niewielkich odstępach partię bułeczek. Przykryć odwróconą do góry dnem miską i gotować w ten sposób ok. 15 minut. Podawać polane roztopionym masłem lub z jogurtem.
Komentarze