Mascarpone jest używane przeważnie do deserów. Niewiele osób wie, że doskonale sprawdza się też na wytrawnie np z sosem ze świeżych malinówek i czerwonego wina.
Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzamy i pozbywamy się skórki, następnie kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory i dusimy dopóki się nie rozpadną, następnie dodajemy wino. Sos redukujemy, doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. W między czasie gotujemy makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Sos aby był kremowy dodajemy do niego mascarpone. Gdy makaron będzie ugotowany najlepiej al dente, wrzucamy go do sosu. Mieszamy podajemy gorące - na świeżo.
Komentarze