Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone.

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Mascarpone jest używane przeważnie do deserów. Niewiele osób wie, że doskonale sprawdza się też na wytrawnie np z sosem ze świeżych malinówek i czerwonego wina.

  • 30 min

Składniki:

  • 300g makaronu parpadelle
    5 pomidorów- malinówek
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki serka mascarpone
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz, bazylia, oregano - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parpadelle z kremowym sosem pomidorowym z mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy i pozbywamy się skórki, następnie kroimy w kostkę.
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory i dusimy dopóki się nie rozpadną, następnie dodajemy wino. Sos redukujemy, doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. W między czasie gotujemy makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Sos aby był kremowy dodajemy do niego mascarpone. Gdy makaron będzie ugotowany najlepiej al dente, wrzucamy go do sosu. Mieszamy podajemy gorące - na świeżo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować