Parówkowa pizza

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To pizza mojego wnuka, koniecznie z parówkami. Delikatna w smaku, pożywna. Idealna na szybki dodatek do obiadu lub drugie śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    35 dag mąki na pizzę
    3 dag świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    ¾ szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
    Składniki farsz:
    30 dag pieczarek
    1 łyżka oleju
    1 opakowanie parówek(240 g)
    6-7 pomidorków koktajlowych
    Sól, pieprz do smaku
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    5 dag żółtego sera
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Parówkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski dodać mąkę, cukier, wodę, pokruszone drożdże, zamieszać widelcem, odstawić by drożdże utworzyły rozczyn. Następnie dodać olej, sól, wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni, dodać pieczarki, usmażyć do odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić.
    Na stolnicę przenieść wyrośnięte ciasto, rozwałkować na cienki placek lub rozciągnąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ketchupem, rozłożyć pieczarki. Parówki pokroić na 1 cm kawałki, naciąć z jednej strony, wcisnąć w ciasto nie nacięta stroną. Opłukane i osuszone pomidorki przeciąć na pół, ułożyć na cieście brzuszkami do góry. Posypać startym serem. Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 190 stopni około 25 minut.

Porady

1.pieczarki można usmażyć na maśle zamiast na oleju. 2.pizzę można dodatkowo przed podaniem polać ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować