Parówki zawijane z serem/bekonem w naleśniku i sosem Carbonare

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tego dania mnie nauczył brat podczas przepustki z Wojska :-)

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 0,5 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 30 ml oleju
    - 1 sos Carbonare
    - 80 g sera/bekonu
    - 1 szczypta soli
    - 30 g tłuszcz do smażenia

Parówki zawijane z serem/bekonem w naleśniku i sosem carbonare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, sól,jajka,1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz olej i wymieszaj używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję.Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.W 40 ml wody rozrub sos carbonare,następnie w przygotowane naleśniki pozawijaj parówki z plastrem sera/bekonu i poukładaj na blaszce do pieczenia,na ułożone naleśniki z parówkami możesz dodatkowo posypać tartym serem i polać sosem Carbonare,piec w piekarniku ok 15 min. w 180 stopniach.

    Ciekawostka - Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy