W czasie ich smażenia w całym domu roznosi się pyszny aromat prażonej kukurydzy:) Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bardzo chrupiące i smaczne.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- parówki: 8 sztuk
- patyczki do szaszłyków: 8 sztuk
- olej do smażenia ( głęboki): 1 szklanka
Parówki w kukurydzianym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki przekroić na dwie lub cztery części. Przełamać szpikulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą.
2.Aby przygotowac panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, proszek, paprykę, pieprz, sól, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto.
W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.
3.Podawać z sosem sporządzonym z majonezu i ketchupu w proporcji 1:1.
Komentarze