Parówki w kukurydzianym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W czasie ich smażenia w całym domu roznosi się pyszny aromat prażonej kukurydzy:) Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bardzo chrupiące i smaczne.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - parówki: 8 sztuk
    - patyczki do szaszłyków: 8 sztuk
    - olej do smażenia ( głęboki): 1 szklanka

    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - mąka kukurydziana: 0.25 szklanki
    - proszek do pieczenia: 7 gramów
    - jajko (roztrzepane): 1 sztuka
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parówki w kukurydzianym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówki w kukurydzianym cieście 1. Parówki przekroić na dwie lub cztery części. Przełamać szpikulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą.
  • Parówki w kukurydzianym cieście 2. Aby przygotowac panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, proszek, paprykę, pieprz, sól, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto.

    W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.
  • Parówki w kukurydzianym cieście 3. Podawać z sosem sporządzonym z majonezu i ketchupu w proporcji 1:1.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować