Parówki w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Idealne jako obiad na leniwe popołudnia lub jako przekąska podczas imprezy.

Składniki:

  • - 2 opakowania ciasta francuskiego
    - 8 dużych lub 16 małych plastrów sera żółtego
    - keczup
    - 8 parówek
    - olej po posmarowania ciasta
    - zioła prowansalskie

Parówki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (raz tniemy w połowie od góry do dołu i raz od prawej do lewej, żeby powstały 4 prostokąty). Następnie bierzemy jeden prostokąt ciasta, kładziemy na jednej połowie wzdłuż kawałek sera, polewamy keczupem i przykrywamy parówką. Na parówkę kładziemy drugi kawałek sera i całość zakrywamy druga połową ciasta. Dociskamy brzegi i nacinamy wierzch ciasta wszerz. Smarujemy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Analogicznie postępujemy z resztą składników. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 12-15 minut. Gotowe można podawać z dodatkowym sosem lub bez, zależnie od preferencji.

Komentarze

Podobne przepisy