Parówki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, czas pieczenia 15-25 min w zależności jak piekarnik piecze.
Ciasto wyjmujemy z opakowania (jest w kształcie prostokąta)kroimy na 6 równych kwadratów.
2.Jajko rozbijamy do miseczki, będzie nam potrzebne do posmarowania ciasta.
3.Do niedużej miseczki wyciskamy keczup, dodajemy bazylię i oregano, mieszamy.
4.Parówki obieramy z folii
5.Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
6.Pokrojone kwadraciki z ciasta francuskiego smarujemy keczupem przygotowanym wcześniej z bazylią i oregano.
7.Po skosie ( od rogu do rogu) kładziemy parówkę, posypujemy niewielką ilością startego sera, sklejamy dwa wolne rogi (po przekątnej). Tak przygotowujemy wszystkie kawałki ciasta.
8.Do większej prostokątnej brytwanki wkładamy papier do pieczenia, układamy w brytwance parówki w cieście, ciasto od góry smarujemy rozkłóconym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż ciasto dobrze się zarumieni.
9.Wykładamy upieczone parówki w cieście i zjadamy z keczupem, sosem czosnkowym czy innym dodatkiem.
Komentarze