Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi

4.99 (146 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha!

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 parówek
    dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy
    250g mąki
    1/2 szklanki mleka
    25g drożdży świeżych
    1,5 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko + białko do smarowania
    mak do pozypania
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Hot dog Przekąski

Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować