Parówki w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie szybkie i uwielbiane przez dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    5 parówek
    2 dag drożdży
    5 łyżek mleka
    3 łyżki śmietany
    jajko
    sól
    łyżeczka oleju

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze mieszamy z mlekiem i delikatnie podgrzewamy.
    Dodajemy je do mąki wraz z cukrem, śmietaną, olejem, żółtkiem i solą.
    Zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej wielkości blaszki do pieczenia) i kroimy na pięć kawałków. Każdy placek smarujemy roztrzepanym białkiem i zawijamy nim obraną ze skórki parówkę.
  • 3. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Układamy parówki w większych odległościach (podczas pieczenia urosną) i smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok 20 min w temp 180 stopni.

Porady

Do parówek idealnie pasuje keczup i moja błyskawiczna sałatka wiosenna:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy