Parówki po angielsku (zamiast flaków)

4.97 (150 ocen)

  • 50 min

Pod taką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg parówek
    1/2 kg pieczarek
    2-3 cebule
    2-3 pory
    1 kostka masła 82% tłuszczu
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    około 100 ml śmietany 30%
    1 kostka rosołowa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Parówki po angielsku (zamiast flaków) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule siekamy i dusimy na rozgrzanym maśle, po chwili dodajemy posiekane pory, a po 3 minutach pokrojone pieczarki. Dusimy do miękkości (około 10 minut).
  • 2. W międzyczasie kroimy parówki w 0,5-1cm plasterki. Wrzucamy do garnka. Jeśli trzeba - podlewamy w trakcie gotowania przegotowaną gorącą wodą.
  • 3. Po kilku minutach dolewamy tyle wrzątku, aby uzyskać konsystencję zupy, dodajemy koncentrat, przyprawy, śmietanę, zagotowujemy.

Porady

Jeśli ktoś chce można zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki, aby zagęścić zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować