Parówki dobrej jakości
ser żółty (cienkie plasterki żeby można było zawinąć parówki)
mąka
jajko } wzależności ile będziemy parówek panierować
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
Jogurt typu greckiego
łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
bazylia troszkę cukru do smaku
Parówki panierowane z sosem czosnkowo- ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki obrać z osłonek jak są duże przekroić na połowę.Każdą owinąć w ser żółty i następnie panierować dwukrotnie po czym usmażyć w głębokim oleju.Odsączyć z tłuszczu (papierowy ręcznik)
Sos :
Jogurt przekładamy do miseczki (ja użyłam 3/4 dużego opakowania tego z Biedronki) dodajemy majonez ,przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy składniki dodajemy do smaku zioła prowansalskie ,bazylię i cukier,i znowu mieszamy.Podajemy z parówkami na ciepło
Porady
Sos najlepiej zrobić godzinkę wcześniej do "przegryzienia "
Komentarze