Parówka z ketchupem i musztarda w cieście drożdżowym

5 (147 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis idealny na kolacje dla gości, znajomych i dzieci. Szybko się przygotowuje, długi jest tylko czas wyrośnięcia ciasta.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    6 parówek
    Musztarda rosyjska
    Ketchup
    Ciasto:
    25g drożdży
    1 łyżka cukru
    500g mąki
    1/4 szklanki oleju
    2 jajka z czego jedno do po smarowania wierzchu ciasta
    1 łyżeczka soli
    250ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Parówka z ketchupem i musztarda w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do 1/4 szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod ścierka do wyrośnięcia na ok. 10min.
    2. Do miski wsyp pozostała ilość mąki, sól, jajko, olej, mleko (czyli resztę składników) i wymieszaj ręką albo mikserem do uzyskania jednolitej zbite masy.
    3. Do masy dodaj wyrośniete drożdże i razem wymieszaj. Następnie całość przykryć ścierka i pozostawić do wyrośnięcia na 1godzine.
    4. Po godzinie rozwałuj ciasto na 0,5 cm szer dopasuj do parówek. I przetnij na 6 równych porcji. Następnie na każdej porcji na jednej połowie naciąc ciasto na całej długości. Połowe ciasta nie nacietego posmarowac musztarda i polać ketchupem (wg uznania) i położyć parowke. Ciasto zamknąć docistajac porządnie boki aby dobrze się skleily. Przełożyć na blachę.
    5. Nagrzac piekarnik do 200 st. C
    6. Bułki nasmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem.
    7. Bułki pięć w piekarniku 15-20min. Aż nabiorą koloru.

Porady

Można zmodyfikować przepis zastępując ciasto drożdżowe ciastem francuskim. Zmniejsza się nam czas o godzinę wyrośnięcia ciasta drożdżowe go.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować