Parowce z czekoladą

0 (0 ocen)

Z pozoru parowce wcale nie są tak trudnymi kluskami do przygotowania. Taka wersja parowców nadziewanych czekoladą jest moją ulubioną

Składniki:

  • Parowce:
    20 g drożdży
    2 jajka
    500 g mąki
    szczypta soli
    250 ml mleka letniego
    3 łyżki roztopionego masła
    50 g cukru

    Nadzienie
    70 g czekolady mlecznej
    70 g czekolady gorzkiej

Parowce z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z solą i wsyp do miski. Zrób dołek, rozkrusz do niego drożdże, posyp odrobiną cukru i polej 1/3 mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami dodaj jajka wymieszane z pozostałym cukrem, mleko oraz masło. Wyrób ciasto.
  • 3. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • 4. Z wyrośniętego ciasta odrywaj porcję , dłońmi uformuj płaski okrągły placek, na środek kładź po 1 kafelku czekolady mlecznej i gorzkiej. Uformuj kulkę.
    Gotuj na parze 15 min

Porady

Przed formowaniem klusek dobrze jest natłuścić ręce olejem

Komentarze

Podobne przepisy