Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    świeża bazylia
    2 średniej wielkości bakłażany
    3 kulki mozzarelli (po 125 g)
    3 łyżki startego parmezanu
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron.

    Mozzarellę kroimy na plastry.

    W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy