Parfait czyli deser na śniadanie z jogurtem, jagodami i suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Parfait to inaczej mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim naczyniu / pucharku. W jego składzie znajduję się mrożony krem, bita śmietana lub syrop owocowy. Ja jednak odchudziłam nieco ten deser i zamiast bitej śmietany użyłam jogurtu naturalnego.

  • 10 min

Składniki:

  • 25 g płatków owsianych
    20 g otrębów owsianych
    50 g jagód (mogą być mrożone)
    5-6 suszonych żurawin
    1 łyżeczka wiórków kokosowych
    200 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka miodu
    2-3 łyżki jabłek smażonych ze słoika
    1/3 łyżeczki cynamonu
    30 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Parfait czyli deser na śniadanie z jogurtem, jagodami i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus jabłkowy lub smażone jabłka dzielimy do dwóch szklanek lub pucharków.Do jogurtu naturalnego o kremowej konsystecji dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Jogurt dzielimy na pół i wlewamy do 2 naczyń.
  • 2. Na rozgrzaną patelnie wsypujemy płatki owsiane i otręby, posiekaną żurawinę, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jagody i wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy łącząc wszystkie składniki oraz po to żeby jagody się rozmroziły.
  • 3. Owsiankę z patelni dzielimy na pół i przesypujemy równo do obu naczyń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować