Pardule z Sardynii

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pardule to smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z nadzieniem z sera. Popularne na Sardynii, kiedyś  szczególnie w okresie wielkanocnym, teraz pieczone przez cały rok.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki kukurydzianej, albo zwykłej, albo pół na pół
    50 g smalcu( u mnie masło)
    szczypta soli
    100- 120 ml wody, letniej mniej lub więcej to zależy jaka mąka

    Nadzienie:
    500 g sera ricotta, u mnie ser z wiaderka
    3 jajka
    150 g cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starta skórka z jednej cytryny
    ewentualnie kolorowe cukierki do posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Pardule z sardynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z masłem, solą i wodą. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i zostawić na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło.
    2. Przygotować nadzienie. Ricottę odcedzić na sitku. Dodać jajka, cukier i utrzeć, żeby nie było grudek. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Wymieszać.
    3. Ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać kółka o średnicy 8 cm. Łyżeczką kłaść na środek nadzienie. A następnie przyszczypać brzeg palcami 6- 8 razy, tak aby powstała mała gwiazdka. U mnie jest to 6 uszczypnięć. Najpierw dwa na przeciw siebie. Potem po dwa na bokach.
    4. Gotowe pardulas kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut, aż się przyrumienią.

Porady

Po upieczeniu można pardulas posypać kolorowymi cukierkami, cukrem pudrem lub polać płynnym miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Ricotta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować