Kurczak i chorizo? Połączenie mało oryginalne, ale aby dodać tej potrawie indywidualnego charakteru stworzyłam przepyszną paprykową marynatę, którą jeszcze nie raz zrobię i użyję przy innych potrawach
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SKłADNIKI GłóWNE::
- pierś z kurczaka (duża, podwójna),: 1 sztuka
- kiełbasa chorizo: 120 gramów
- papryka swieza czerwona: 0.5 sztuki
- bazylia świeże duże listki: 1 pęczek
- koncentrat pomidrowy: 2 łyżki
SKłADNIKI NA MARYNATę::
- czerwona papryka świeża: 0.5 sztuki
- cebula czerwona duża: 0.5 sztuki
- czosnek - ząbek: 3 ząbki
- harissa pasta (lub 1/2 małej świeżej papryczki chilli): 1 łyżka
- słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
- granat sproszkowany lub syrop z granatu (gdy nie mamy można zrezygnować): 2 łyżeczki
- sól morska mielona, pieprz czarny mielony (ilość według upodobań, u mnie mało soli, dużo pieprzu): 2 szczypty
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 3 łyżki
Paprykowy kurczak z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty zmiksować na jednolitą masę. Kurczaka pokroić na 3 centymetrowe paski i marynować co najmniej przez 3 godziny (najlepiej całą noc).
2.Kiełbasę chorizo pokroić pod kątem na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić kiełbaskę.
3.Gdy z kiełbaski zacznie się wytapiać tłuszcz, dorzucić kurczaka. Po zrumienieniu mięsa dodać paprykę pokrojoną w paski i dalej smażyć na średnim ogniu do miękkości papryki (z racji dość wilgotnej marynaty mięso kurczaka zbyt mocno się nie przyrumieni).
4.Na sam koniec smażenia dorzucić posiekaną bazylię. Podawać ze świeżą bagietką lub grzankami czosnkowymi.
Komentarze