Paprykowy kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 papryki czerwone,
    1 papryka żółta,
    2 cebule,
    200 g kapusty kiszonej,
    1 duży pomidor,
    300 g kiełbasy,
    80 g przecieru pomidorowego,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    szczypta chilli,
    duża łyżka wędzonej papryki w proszku,
    ok 600 - 800 ml bulionu warzywnego,
    2 łyżki masła,
    natka pietruszki

Paprykowy kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Danie przygotowujemy w jednym garnku.
    Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut do zarumienienia, cebulę obieramy kroimy w półplasterki dodajemy do kiełbasy, podsmażamy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
    Paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka, dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
    Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut.
    W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy