Paprykowo-rozmarynowe pieczone frytki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, od tych tradycyjnych smażonych na głębokim oleju. Idealnie pasują do dań mięsnych. Mogą też stanowić samodzielne danie.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -1,5 kg ziemniaków

    Marynata:
    -5 łyżek oleju rzepakowego
    -1 łyżka rozmarynu
    -1/2 łyżki ziół prowansalskich
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/4 łyżki papryki ostrej

Paprykowo-rozmarynowe pieczone frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy jak frytki i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 3. Ziemniaki wysypujemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około godzinę w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy