paprykowo - pomidorowy filet z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

danie szybkie do przygotowania, wykorzystujące moje ukochane połączenie świeżych pomidorków z papryką

  • 30 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    2 duże pomidory
    2 strąki czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól, pieprz, ostra papryka
    2 łyżeczki mąki+ 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18%

Paprykowo - pomidorowy filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, podsmażamy razem z cebulką i pokrojonym na plasterki czosnkiem na oleju, dodajemy sparzone i przetarte pomidorki, pokrojoną w paseczki paprykę, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10 - 15 minut, jeśli trzeba, możemy podlać odrobinką wody (ja lubię sos, więc dolałam jeszcze 3/4 szklanki), kiedy mięsko będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu dodajemy wodę z mąką, doprawiamy i zagotowujemy, dodajemy mięsko, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i po chwili dodajemy śmietanę.

Porady

poza sezonem możemy użyć koncentratu pomidorowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy