Paprykowo-pieczarkowe kotlety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, nie spodziewałam się że wyjdą takie smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • ok.12 ziemniaków
    4 starte marchewki
    1 starta pietruszka
    1 szkl. bulionu
    30 dag. pieczarek
    40 dag. kapusty kiszonej wcześniej obgotowanej
    posiekana cebula
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
    przyprawy: ostra i słodka mielona papryka, pieprz ziołowy i czarny, sól ziołowa, przyprawa uniwersalna,

Paprykowo-pieczarkowe kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy i ubijamy.Studzimy.
    Pieczarki gotujemy, gdy woda odparuje wlewamy łyżkę olej i dodajemy cebulę.Smażymy.Dodajemy kapustę i razem dusimy jakieś 15 min.
    Doprawiamy.
    Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki, jajko, przyprawy z dużą ilością mielonej papryki.Dobrze wyrabiamy.
    Bierzemy po porcji na rękę, rozklepujemy na placek. Na środek kładziemy porcję farszu, zlepiamy brzegi formując kotlety.
    Każdy obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na dość głębokim oleju na rumiano.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę podsmażamy na łyżce oleju.Wlewamy bulion, i dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy.
  • 3. Gotowe kotlety podajemy pod pierzynką z marchewki.Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy