Paprykowo-pieczarkowe kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy i ubijamy.Studzimy.
Pieczarki gotujemy, gdy woda odparuje wlewamy łyżkę olej i dodajemy cebulę.Smażymy.Dodajemy kapustę i razem dusimy jakieś 15 min.
Doprawiamy.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki, jajko, przyprawy z dużą ilością mielonej papryki.Dobrze wyrabiamy.
Bierzemy po porcji na rękę, rozklepujemy na placek. Na środek kładziemy porcję farszu, zlepiamy brzegi formując kotlety.
Każdy obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na dość głębokim oleju na rumiano.
2.Marchewkę i pietruszkę podsmażamy na łyżce oleju.Wlewamy bulion, i dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy.
3.Gotowe kotlety podajemy pod pierzynką z marchewki.Smacznego.
Komentarze