Paprykowo - cukiniowy sos na zimę

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Taki sos warzywny warto przygotować i schować na zimę do spiżarni. Potem tylko odkręcamy słoiczek i mamy znakomitą bazę do pizzy, dodam, że sos jest bardzo gęsty. Można go również użyć do zapiekanek. Do tego sosu można użyć ulubionych przypraw, ja użyłam czubrycy czerwonej, która jest dość pikantna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 i pół kg czerwonej papryki
    1 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu pestek )
    2 duże cebule
    6 ząbków czosnku
    8 łyżek oleju
    2 łyżki octu 12 %
    20 dag koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    2 łyżeczki cukru
    sól do smaku
    ulubiona przyprawa według uznania ( u mnie czubryca czerwona )
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Paprykowo - cukiniowy sos na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy, z cukinii i papryki usuwamy pestki. Następnie cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę, a paprykę kroimy w paski.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, najpierw wrzucamy cebulę i czosnek, chwile przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy cukinię i przesmażamy, cukinia powinna nam puścić wodę, wtedy wrzucamy paprykę i dusimy do miękkości warzyw i odparowania całego płynu. Oczywiście warzywa często mieszamy.
  • 3. Pod koniec duszenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier i papryki w proszku. Następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i ulubioną przyprawą.
  • 4. Gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy, odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.

Porady

Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 200 ml. Można użyć ulubionych przypraw, ja użyłam czubrycy czerwonej, która jest dość pikantna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować