Paprykowe mięsko

0 (0 ocen)

Lubię gotować. Paprykowe mięsko to mój pomysł na smaczne i łatwe do przygotowania danie.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki lub szynki), sól, przyprawa kucharek, papryka chili (w proszku), natka pietruszki.
    Sos:1 duża cebula, 3 duże kolorowe papryki, 4 łyżki mąki, ok 0,75 l bulionu warzywnego, 2 łyżki śmietany 18% lub 12%, tłuszcz do smażenia.

Paprykowe mięsko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w ok. 1-1,5 cm plastry, opsypać przyprawami. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz. Kłaść gotowe kawałki mięsa. Podsmażyć z obu stron na rumiano.
  • 2. Gotowe mięso przełożyć do rondla, podlać bulionem. Odzielnie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać do mięsa. Mięso dusić pod przykryciem ok. 45 min na wolnym ogniu.
  • 3. Oczyszczoną paprykę pokroić w średniej grubości kostkę i dodać do mięsa, dusić jeszcze ok. 10-15 min.
  • 4. Całosć zaprawić jedną łyżką mąki, rozprowadzoną w dwóch łyżkach śmietany. Doprawićewentualnie solą i paryką do smaku. Gotowe mięso posypać natką pietruszki.

Porady

Paprykowe mięsko najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Można je również podawać z makaronem lub ryżem. Mięso najlepiej jest obsypać przyprzwami juz na noc i wstawić do lodówki,.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy