Paprykowe mielone

5 (149 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne mocno paprykowe mini kotleciki mielone. Kotleciki są niezwykle smaczna a to też za sprawą…smażenia ich na tradycyjnym smalcu. Może to i dodatkowe kalorię ale ja ich nie liczę. Liczy się smak

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

    1/2 łyżki słodkiej papryki mielonej

    2 łyżki papryka płatki mix

    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki pieprzu

    1 jajko

    bułka tarta

    smalec
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykowe mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.1 łyżkę płatków miażdżymy w moździerzu.

    2.Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie przyprawy, jajko oraz 2 łyżeczki bułki tartej. Całość mieszamy. Z masy odrywamy porcję i formujemy kotleciki wielkości 2 orzechów włoskich

    3.Kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki kłądziemy na rozgrzany smalec. Smażymy po 12 minut z każdej strony.

    4.Po tym czasie podlewamy kotleciki 1/2 szkl wody i przykrywamy. Dusimy do momentu odparowania wody. Gdy to nastąpi jeszcze chwilę smażymy ( około 3-4 minuty)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować