Paprykowe golonka indycze z piekarnika z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tak upieczone mięso jest bardzo pikantne. Słodka kukurydza lekko przełamuje tą ostrość. Danie można podać z dowolnym dodatkiem, ja podałam z kopytkami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 golonka z indyka
    1 puszka kukurydzy
    olej
    4 łyżeczki papryki mielonej ostrej
    sól do smaku

Paprykowe golonka indycze z piekarnika z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem, solą i papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
  • 2. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy olejem i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. W trakcie pieczenia mięso często polewamy sosem, który nam się tworzy podczas pieczenia. Dzięki temu mięso będzie soczyste.
  • 3. Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia do mięsa dodajemy odsączoną kukurydzę.
  • 4. Podajemy z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z kopytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy