Paprykowe doniczki z kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryk obcinamy duże spody (mnie więcej do 3/4 papryki). Solimy w środku i oprószamy pieprzem.
2.Mielone mięso łączymy z jajkami, bułką tartą, jogurtem, łyżką majeranku i przyprawą. Wyrabiamy.
3.Różyczki brokuła i kalafiora przekrawamy na różnej wielkości kawałki, tak jedna aby każdy kawałek miał kwiat i ogonek. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
4.Spody paprykowe faszerujemy mięsem. Za pomocą np. palca robimy dołeczki w mięsie i wbijamy tam na przemian brokuł i kalafior, tworząc dowolne mozaiki według uznania.
5.Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. Dwa razy w trakcie pieczenia, brokuła i kalafiora lekko spryskujemy wodą.
Komentarze