Paprykowe doniczki z kwiatami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolorowe danie, które cieszy oko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    4 papryki
    600 g mielonego mięsa ze schabu
    kilka różyczek kalafiora z długimi ogonkami

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    kilka różyczek brokuła z długimi ogonkami

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2 jajka (do masy)
    bułka tarta - 3 łyżki
    majeranek
    przyprawa myśliwska
    czubata łyżka jogurtu typu greckiego
    sól, pieprz

    DEKORACJA:
    szczypiorek
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Paprykowe doniczki z kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryk obcinamy duże spody (mnie więcej do 3/4 papryki). Solimy w środku i oprószamy pieprzem.
  • 2. Mielone mięso łączymy z jajkami, bułką tartą, jogurtem, łyżką majeranku i przyprawą. Wyrabiamy.
  • 3. Różyczki brokuła i kalafiora przekrawamy na różnej wielkości kawałki, tak jedna aby każdy kawałek miał kwiat i ogonek. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 4. Spody paprykowe faszerujemy mięsem. Za pomocą np. palca robimy dołeczki w mięsie i wbijamy tam na przemian brokuł i kalafior, tworząc dowolne mozaiki według uznania.
  • 5. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. Dwa razy w trakcie pieczenia, brokuła i kalafiora lekko spryskujemy wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Papryka Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować