Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obgotowujemy w osolonej owdzie. Po ugotowaniu studzimy je. Część z nich kroimy w kostkę, a część w większe kawałki. Papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju i przekładamy do większego garnka.
3.Podlewamy całość wodą, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy razem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem(około 20-30 minut).
4.Po chwili dodajemy grzyby.
5.Mięso mielone podsmażamy na rumiano i również dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy np. z ryżem lub świeżym pieczywem.
Życzę smacznego
Porady
1) Możemy użyć mieszanki kolorowych papryk.
2) Do dania możemy dodać podsmażoną kiełbaskę czy boczek.
Komentarze