Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

0 (0 ocen)

Paprykowa potrawka jest bardzo sycąca, a najlepiej smakuje z ryżem. Łączy w sobie smaki lata: leśne grzyby i paprykę.

Składniki:

  • • 9 czerwonych papryk,
    • 2 cebule,
    • 400g mięsa mielonego,
    • 300g grzybów leśnych (podgrzybków, koźlarzy, prawdziwków, maślaków),
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
    • 1 szklanka wody,
    • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta cukru,
    • Olej do smażenia

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem 1. Grzyby obgotowujemy w osolonej owdzie. Po ugotowaniu studzimy je. Część z nich kroimy w kostkę, a część w większe kawałki. Papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
  • Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem 2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju i przekładamy do większego garnka.
  • Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem 3. Podlewamy całość wodą, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy razem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem(około 20-30 minut).
  • Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem 4. Po chwili dodajemy grzyby.
  • Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem 5. Mięso mielone podsmażamy na rumiano i również dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy np. z ryżem lub świeżym pieczywem.
    Życzę smacznego

Porady

1) Możemy użyć mieszanki kolorowych papryk. 2) Do dania możemy dodać podsmażoną kiełbaskę czy boczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy