Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

5 (197 ocen)

  • 15 min

Dziś rybnie za sprawą pożywnej i smakowtej pasty z makreli z dodatkiem papryki mielonej oraz aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także farsz do naleśników czy jajek.

  • 15 min

Składniki:

  • - makrela wędzona
    - 2 jajka
    - 1 mała cebulka biała
    - 1 ogórek kiszony
    - 3 łyżki majonezu (u mnie light)
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    - szczypta pieprzu cayenne
    - sól i pieprz do smaku
    + świeże oregano
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości oraz skóry, a kawałki ryby przekładamy do naczynia, do którego dodajemy także pokrojone jajka, majonez, kurkumę oraz słodką paprykę mieloną. Zawartość naczynia miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i kiszony ogórek oraz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (czernym i cayenne).
    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotową pastę podajemy z ulubionym pieczywem oraz świeżym oregano. Pastę możemy wykorzystać także jako farsz do wytrawnych naleśników lub dodatek do jajek. W sezonie możemy użyć także świeżego czosnku niedźwiedziego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować