Papryki nadziewane mięsem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy. Ucinamy górę i spód z papryk, czyścimy z nasion. Odcięte dna i góry kroimy w kostkę. Ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu obieramy ze skorupki i oblepiamy wcześniej przygotowanym, przyprawionym mięsem mielonym. Jako przypraw do mięsa użyłem: sól, pieprz ziołowy, kolorowy, majeranek, czosnek ziele angielskie liść laurowy, zmielone. Dno papryk robimy z pojedynczej warstwy kolorowych kostek papryki i wciskamy zrobione kule mięsne z jajkiem w środku. Ładnie uciskamy żeby mięso wgniotło się w kostki z papryki z których zrobiliśmy dno papryk, ładnie formujemy, posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Tak zrobione papryki układamy na papierze do pieczenia i delikatnie wsuwamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy rękaw, robimy kilka dziurek u góry igłą kładziemy na blachę i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy i zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a także możemy jeść gorące zaraz po upieczeniu, jak kto lubi.
Komentarze