Papryki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do kanapek, sałatek, surówek czy jako samodzielna przekąska.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki

    Zalewa:
    1 l wody
    200 g cukru
    40 g soli
    200 ml octu 10%

    Dodatkowo (na każdy słoik):
    1 ząbek czosnku
    1 gałązka kopru
    3 ziarna czarnego pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżka oleju

Papryki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na osiem części wzdłuż. Do czystych, wyparzonych słoików układać czosnek, koper, ziele, liść i pieprz oraz cząstki papryk. Składniki zalewy zagotować. Zalewę lekko przestudzić. Zalewą zalać słoiki i dodać po łyżce oleju. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy