Papryki faszerowane szynką mieloną w sosie selerowo-jogurtowym

0 (0 ocen)

Bardzo lubię faszerowane papryki. W takim połączeniu smakują pysznie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    4 łodygi selera naciowego
    500g mielonej szynki wieprzowej
    180g jogurtu naturalnego

    składnik podstawowy dodatkowy:
    3 papryki (2 czerwone i żółta)

    Składniki robocze:
    ząbek czosnku
    1 jajko
    papryka mielona słodka i ostra
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz

    dekoracja:
    gałązki świeżego koperku

Papryki faszerowane szynką mieloną w sosie selerowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na farsz 1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wbij jajko, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami.
  • selera ugotuj 2. Selera, przepłukaj, pokrój i wrzucić do wrzącej wody. Gotuj do miękkośći i wystudź. Następnie zmiksuj z jogurtem, solą i pieprzem na gładką masę. Ewentualnie przetrzyj przez sito, gdy masa nie jest gładka.
  • papryki i seler 3. Papryki umyj, zetnij wierzchy. Wydrąż środki , usuń pestki i nafaszeruj przygotowanym mięsnym farszem.
  • przed pieczeniem 4. Papryki wstaw do naczynia żaroodpornego i zalej sosem selerowo- jogurtowym. Piecz 30-40 minut w 170 st. Podawaj na ciepło lub zimno.

Komentarze

Podobne przepisy