Papryki faszerowane mieszanką ryżową i mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne kolorowe papryki faszerowane mieszanką ryżową oraz mięsem z indyka. Papryki faszerowane stanowią pełnowartościowy obiad. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki
    1 saszetka mieszanki ryżowej (basmati, fasolka, papryka,curry)-80 g
    250 g mięsa mielonego z piersi indyka
    1 cebula
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oliwy
    1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich i papryki słodkiej
    50 g żółtego sera tartego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryki faszerowane mieszanką ryżową i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszankę ryżową przygotowujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do mięsa dodajemy ugotowaną mieszankę ryżową i jajka, mieszamy. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne i wypełniamy je farszem. Przekładamy je do naczynia do zapiekania. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 10 minut. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować