Papryki faszerowane mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię gotować, a te papryki to moje popisowe danie. Zenobia Rogulka, Wola Rożkowa.

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 dużych, ładnych, czerwonych papryk
    - 1 – 1,2 kg zmielonej łopatki
    - 2 kajzerki
    - 1 jajko
    - 20 dag startego żółtego sera
    - przyprawa do mięsa mielonego
    - pieprz
    - sól
    - przyprawa uniwersalna

Papryki faszerowane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona. Ponownie myjemy, odkładamy na papierowy ręcznik do osączenia. W tym czasie mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, namoczonymi i odciśniętymi bułkami, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej masy. Papryki posypujemy od wewnątrz przyprawa uniwersalna, nakładamy farsz mięsny i układamy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Pieczemy 60 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i trzymamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Papryki podajemy z pieczywem lub ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy