Papryki faszerowane makaronem i indykiem

0 (0 ocen)

Papryki faszerowane przygotowałam na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące, po upieczeniu ładnie się prezentują. Możemy je przyrządzić na obiad lub imprezę rodzinną, doskonale smakują na ciepło polane ketchupem.

Składniki:

  • 5 papryk czerwonych
    300 gram piersi z indyka
    5 gniazd makaronu nitki
    200 gram pieczarek
    200 gram sera żółtego
    Mała puszka kukurydzy
    Sól, pieprz
    Przyprawa do indyka
    Olej do smażenia

Papryki faszerowane makaronem i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka i obsmażamy na rumiany kolor na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, odkładamy na talerz. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Papryki myjemy, ścinamy wierzchnią część z ogonkiem, ze środka usuwamy gniazda nasienne. Papryki napełniamy przygotowanym farszem, wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy