Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Każdemu będą smakować.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 papryk czerwonych,
    50 dag łopatki wieprzowej bez kości,
    1 cebula,
    25 dag komosy ryżowej,
    2 jajka,
    sól
    pieprz
    2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego,
    oliwa do smażenia

Papryki faszerowane komosą ryżową i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową wypłukujemy na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 20 minut cały czas mieszając.
  • 2. Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka i zeszklimy na oliwie. Mięso razem z cebulą mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodajemy komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy masę.
  • 3. Z papryki odkrawamy wierzch, usuwamy gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniamy przygotowanym farszem. Paprykę przykrywamy odciętym wierzchołkiem i układamy w szerokim garnku.
  • 4. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy