Papryki faszerowane kaszą kuskus z sosem bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jest to danie pochodzące z kuchni arabskiej. Jest nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    3/4 szklanki kaszy kuskus
    wywar z kurczaka
    2 łyżeczki kminu rzymskiego
    puszka ciecierzycy
    1/4 szklanki suszonych porzeczek lub rodzynek
    szklanka posiekanego szpinaku
    pół szklanki sera feta - 120 g
    1/4 szklanki oliwy
    sól i świeżo mielony pieprz
    gorąca woda
    sos- szklanka liści bazylii, 120 ml jogurtu, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryki faszerowane kaszą kuskus z sosem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus mieszamy z kminem, zalewamy gorącym bulionem (centymetr ponad poziom kaszki), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy posiekane liście szpinaku, odsączoną i opłukaną cieciorkę, porzeczki i rozdrobniony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą.
  • papryka faszerowana kuskusem 2. Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, usuwamy pestki i zgrubienia. Farsz nakładamy do papryk. Wierzch kropimy lekko oliwą. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wlewamy dwa centymetry gorącej wody), wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut . Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, paprykę przykrywamy czapeczką, którą wcześniej odkroiliśmy bądź folią aluminiową.
  • 3. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę. Paprykę podajemy polaną sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować