Papryki faszerowane kaszą kuskus z sosem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus mieszamy z kminem, zalewamy gorącym bulionem (centymetr ponad poziom kaszki), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy posiekane liście szpinaku, odsączoną i opłukaną cieciorkę, porzeczki i rozdrobniony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą.
2.Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, usuwamy pestki i zgrubienia. Farsz nakładamy do papryk. Wierzch kropimy lekko oliwą. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wlewamy dwa centymetry gorącej wody), wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut . Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, paprykę przykrywamy czapeczką, którą wcześniej odkroiliśmy bądź folią aluminiową.
3.Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę. Paprykę podajemy polaną sosem.
Komentarze