Tym razem kupiłam papryki greckie i postanowiłam je nafaszerować kaszą. A że kasza bulgur jest ostatnio moją ulubioną, więc jej właśnie postanowiłam użyć.
Składniki:
10 podłużnych papryk
1 szklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej
1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów
1 spora cebula - drobno posiekana
100 g szpinaku
pull biber lub papryka w płatkach
sól. pieprz
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Papryki faszerowane kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Szpinak opłukać, zalać gorącą wodą , blanszować ok 3 minut, odłożyć na sito. Kaszę opłukać, wsypać do garnka zalać gorącym bulionem (1 i 1/2 szkl), przykryć, zagotować, odstawić na 20 minut - kasza po tym czasie powinna być już miękka.
2.Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć.
3.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 1/2 puszki pomidorów, czosnek, przyprawić papryką pull biber, solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z kaszą i pokrojonym szpinakiem , jeżeli trzeba - doprawić do smaku.
4. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.
Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.
5. Pozostałe pomidory z sokiem wymieszać z 1/2 szklanki bulionu i 1/3 szklanki oliwy , dodać sól pieprz ewentualnie pull biber. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec.
6.Na sosie ułożyć papryki. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Folię po godzinie usunąć. Jeżeli chcemy aby nasze papryki bardziej się przypiekły, na ostanie 30 minut, po zdjęciu folii , można włączyć funkcję dopiekania z góry. Ale nie jest to konieczne. Podawać z jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Smacznego!
Komentarze