PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Paprykarz z wieprzowinąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/17/8883992d1c63c601d44bca6b7a5d19e9f5071a26.jpeg32612447http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paprykarz-z-wieprzowina-3
1 cebula
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
0,5 kg karkówki/ łopatki wieprzowej
0,2 kg mielonego mięsa wieprzowego
4 czerwone papryki średniej wielkości
1 duża zielona papryka
4 duże, miękkie pomidory
0,5 małego selera
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
natka pietruszki
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, chili, sól do smaku
Dodatkowo: 0,5 kg sypkiego ryżu
Sposób przygotowania przepisu:
Paprykarz z wieprzowiną
1.
Na rozgrzany olej wkładamy posiekaną cebulę, mięso mielone i pokrojoną w kostkę karkówkę. Podsmażamy aż mięso będzie lekko zrumienione.
2.
Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki papryki i seler oraz zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Solimy, dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilę smażymy razem z mięsem.
3.
Całość podlewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i dusimy aż mięso i papryka zmięknie, a pomidory się rozpadną.
4.
Gotowy sos zabielamy szklanką jogurtu wymieszaną z mąką. Przed wlaniem jogurtu do gorącej potrawy solimy go i hartujemy 2 chochelkami sosu. Następnie rozprowadzamy jogurt w sosie i czekamy aż potrawa zagotuje się.
5.
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Gdy ryż jest już miękki przelewamy go zimną wodą na durszlaku, aż woda będzie czysta.
Komentarze